Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Mila, de AI-Powered Scout voor het Opsporen van Vraagstukken voor Innovatie

We helpen vijf verschillende ministeries, provincies en gemeenten binnen het Startup in Residence Intergov programma met het vertalen van maatschappelijke uitdagingen naar innovatie.

“Hoe maken we het ambtenaren makkelijker om vraagstukken op te sporen die innovatief opgelost kunnen worden?” – Die innovatiechallenge zetten Ministeries van EZK en LNV in 2022 uit via het Startup in Residence programma. Het doel van de challenge was om innovatie en co-creatie binnen departementen te stimuleren en vergroten. We stelden voor om maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunstmatige intelligentie uit openbare data te identificeren, destilleren en vertalen naar “Hoe kunnen we…” innovatievragen. In 2024 komt dit concept tot leven in de vorm van Mila.

Kies je AI use case

De uitdaging

Hoe sporen we vraagstukken voor innovatie op?

Bij Startup in Residence Intergov dagen overheden startups uit om innovatieve oplossingen te pitchen voor maatschappelijke challenges. Startups met de beste oplossingen worden geselecteerd voor een intensief innovatieprogramma van 5 maanden, waarin ze samen met de overheid hun oplossingen klaar maken voor implementatie.

Het proces van het formuleren van challenges verloopt soms langzaam. Hoe identificeer je een mogelijke challenge? Hoe blijf je op de hoogte van alles wat er speelt bij de overheid en in de samenleving? Wat zijn potentiële problemen die door het SiR Intergov programma kunnen worden aangepakt?
Hoe kun je gemakkelijk de bronnen vinden om je challenge op te baseren?

Na een grondig validatieproces dat begon in 2022, hebben we in 2024 Mila ontwikkeld: de AI-aangedreven innovatiescout die dagelijks op zoek gaat naar kansen voor innovatie.

De oplossing

Innovatie opsporen met Mila

Door gebruik te maken van generatieve AI hebben we een algoritme ontwikkeld dat innovatiekansen kan vinden in tekst, gebaseerd op de onderwerpen waarin de eindgebruiker geïnteresseerd is.

 

  • Monitoren: Mila doorzoekt dagelijks in tientallen overheidswebsites en openbare bronnen naar documenten waarin mogelijkheden voor innovatie liggen.
  • Bundelen: Zodra Mila een mogelijkheid voor innovatie vindt, zoekt het ook naar andere mogelijke documenten die hetzelfde vraagstuk behandelen, en bundelt deze samen.
  • Vertalen: Mila vertaalt deze informatie naar een innovatiekans door niet alleen een uitleg van het probleem te geven, maar ook een lijst van documenten en bronnen waar het probleem wordt genoemd. Dit maakt het voor de eindgebruiker makkelijker om de oorspronkelijke bron te vinden.
  • Genereren: Mila biedt ook een lijst van mogelijke formuleringen voor een SiR-challenge in de vorm van “Hoe kunnen we…” vragen aan.
  • Destilleren: Mila selecteert relevante ontwikkelingen op basis van de onderwerpen waar eindgebruikers in geïnteresseerd zijn en presenteert deze in de vorm van een nieuwsfeed.
  • Informeren: Mila informeert de eindgebruiker wekelijks per e-mail met de laatste innovatiekansen voor de onderwerpen waar zij in geïnteresseerd zijn.

Onze reis van idee tot implementatie

Data Discovery Sprint

Bij JoinSeven geloven we in een collaboratieve en iteratieve aanpak. Onze methodologie “Data Discovery Sprint” is ontworpen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die echt waarde toevoegen aan de dagelijkse taken van ambtenaren. Door middel van onze Data Discovery Sprint werken we de komende maanden toe naar een volwaardige oplossing die aantoonbaar bijdraagt aan innovatievermogen binnen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het SiR Intergov Programma.

Launch

In de Launch fase duiken we diep in de dagelijkse uitdagingen en werkprocessen van ambtenaren. Door intensieve brainstormsessies met stakeholders konden we het ideale scenario schetsen en de optimale oplossing voor hun specifieke uitdagingen bepalen.

Validate

In de Validate fase ontwerpen we intuïtieve interfaces en legden we deze voor aan eindgebruikers. Ook selecteren we de meest nauwkeurige en betrouwbare AI-algoritmes door cross-validatie.

Awaken

De awaken fase staat in het teken van agile ontwikkeling en regelmatige testbijeenkomsten met ambtenaren om de toegevoegde waarde van elke nieuwe versie van het product te valideren.

Deliver

We informeren en trainen medewerkers binnen Directies in het gebruik van Mila bij het identificeren en oppakken van innovatie.

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Niels van Bruggen

Benieuwd hoe JoinSeven ook uw organisatie kan helpen met AI-gedreven oplossingen? Neem contact op om een afspraak te maken.

Wat is Generatieve AI? Co-Founder Niels van Bruggen