De pilot Kamervragen gaat van start!

Met Ministeries van EZK, VWS en Financiën, Belastingdienst, RVO en Douane starten we op 7 en 14 maart de pilot Kamervragen.

Overheidsbrede pilot

De pilot Kamervragen

Met Ministeries van EZK, VWS en Financiën, Belastingdienst, RVO en Douane starten we op 7 en 14 maart de pilot Kamervragen. We onderzoeken hoe we ambtenaren kunnen ondersteunen bij het beantwoorden van Kamervragen door de inzet van Codi, de kunstmatige intelligentie speciaal ontwikkeld voor de overheid en politiek.

Het probleem

Ambtenaren ervaren verschillende knelpunten

Kamervragen zijn een belangrijk middel bij het nemen van politieke beslissingen en het uitoefenen van toezicht op onze regering. Jaarlijks worden meer dan 3.000 Kamervragen gesteld. Duizenden ambtenaren verspreid over honderden beleidsterreinen en directies houden zich binnen de overheid bezig met het beantwoorden van Kamervragen.

Het beantwoorden van Kamervragen blijkt een complexe opgave voor ambtenaren. Onder een vaak zeer hoge tijdsdruk moeten ze objectieve, feitelijke antwoorden geven die in lijn zijn met de meest recente inzichten, onderzoeken, standpunten en eerder gegeven antwoorden. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook moeilijk. Regelmatig lukt het dan ook niet om Kamervragen op tijd te beantwoorden. En blijven andere belangrijke werkzaamheden liggen.

Zoeken naar een speld in een hooiberg

Ambtenaren speuren dagelijks het internet af naar de laatste politieke inzichten. Ze sprokkelen de informatie bij elkaar in een berg van (lees: duizenden) openbare publicaties op verschillende websites, waaronder tweedekamer.nl, officiëlebekendmakingen.nl, wetten.nl, rijksoverheid.nl en nog veel meer. Daar zoeken ze in (vaak lange) tekstbestanden naar antwoorden op hun vragen zoals:

  • “Wat is de meest actuele informatie over deze Kamervraag?”
  • “Deze Kamervraag is eerder gesteld: Wat hebben we hier eerder op geantwoord?”
  • “Welke toezeggingen zijn hierover door de Minister gedaan?”
  • “In welk rapport of kamerbrief vind ik deze informatie ook alweer?”
  • “Wat was het standpunt ook alweer? En wanneer vond het debat plaats?”
  • En ga zo maar door..

Dat kan en moet beter

En dat staat centraal in de pilot Kamervragen. Met Codi maken we een einde aan het urenlange doorspitten van lange publicaties en politieke documenten. Daarvoor wordt Codi al langer door verschillende directies gebruikt. Na de lancering van het platform in 2021 na het winnen van de challenge ‘Kamervragen’ in het Startup in Residence InterGov, werden we voor onze oplossing in 2022 ook nog genomineerd voor de KVK top 100!

We spraken daarna met allerlei directies van verschillende Ministeries. En uit die gesprekken bleek dat de behoefte naar een oplossing specifiek voor het beantwoorden van Kamervragen groot is. Een oplossing waarmee ambtenaren worden ondersteund in het vergelijken, analyseren en vinden van de juiste informatie. daar gaat steeds zoveel tijd in zitten voor ambtenaren. En daar hebben wij een oplossing voor.

De Kamervragen module

Centraal in deze pilot staat de nieuwste functionaliteit in Codi. Deze functionaliteit is specifiek gericht op Kamervragen. Nog voordat ambtenaren starten met het zoeken naar de juiste informatie, heeft Codi zijn analyse al klaar staan. En ontvangt de ambtenaar deze in zijn of haar mailbox. De ambtenaar heeft per Kamervraag direct inzicht in vergelijkbare vragen, eerder gegeven antwoorden, de laatste toezeggingen, standpunten en andere relevante inzichten en onderzoeksresultaten over het betreffende onderwerp.

Zo werkt het

Codi analyseert dagelijks miljoenen documenten en presenteert ambtenaren direct alle informatie die ze nodig hebben om Kamervragen te beantwoorden. Codi vergelijkt iedere nieuw binnengekomen vraag met eerder gestelde Kamervragen en antwoorden, inzichten uit rapporten, debatten en andere overheidsinformatie over de betreffende Kamervraag. Daarnaast houdt Codi dagelijks in de gaten welke nieuwe ontwikkelingen er zijn. Oftewel: Codi neemt het speurwerk voor je uit handen en bespaart ambtenaren veel tijd en moeite.

Daarvoor zetten wij kunstmatige intelligentie in dat valt in de categorie “Natural Language Processing. Wat dat is en hoe we dat toepassen in ons platform, beschrijft Gaetana onder meer in haar blogs over Natural Language Processing en het “Similarity” probleem.

Brede politieke interesse

Aan de pilot doen onder meer teams mee die actief zijn op het gebied van Covid-19, de Digitale Economie, Handhaving en Curatieve Zorg. Zoals je leest, erg verschillend. En al deze disciplines en onderwerpen werken straks (letterlijk) samen aan het definiëren, testen en valideren van onze oplossing. Het voordeel hiervan is dat resultaten van deze pilot breed toe te passen zijn.

Dus of jouw team zich nu bezighoudt met de circulaire economie, stikstof, armoedebestrijding of een ander actueel politiek onderwerp: Meedoen aan deze pilot is mogelijk. Codi maakt ook jouw leven als ambtenaar een stuk makkelijker en zorgt ervoor dat Kamervragen binnen jouw team snel, nauwkeurig en consistent beantwoord kunnen worden!

Meedoen?

Op 7 en 14 maart trappen we de pilot met verschillende deelnemers af. En er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Ben je nieuwsgierig hoe Codi jou kan ondersteunen bij het beantwoorden van Kamervragen, neem dan contact op! Wil je op de hoogte gehouden worden van de pilot, schrijf je dan in voor de speciale nieuwsbrief over de pilot.