Waarom open data belangrijk is voor iedere organisatie

In dit blog gaat Bart door middel van een metafoor in op het belang van openbare data voor organisaties.

Meer waardecreatie met open data. Ongeacht de sector of type organisatie. Dat is de missie waarmee wij JoinSeven zijn gestart.

Waarom?

Omdat wij merken dat organisaties (weliswaar terecht) veel focus leggen op hun interne informatievoorziening. De vraag is alleen: wat zeggen interne data zonder het in context te kunnen plaatsen van de externe omgeving?

Context is essentieel om adequaat te kunnen bijsturen

We leggen dit graag uit met een metafoor: wanneer je auto rijdt, is belangrijk dat je inzicht hebt in je snelheid, je brandstof- of accupeil en bijvoorbeeld de richting waar je heen stuurt. Informatie die je direct uit je auto haalt. Maar zijn die inzichten genoeg om veilig je bestemming te bereiken?

Nee, uiteraard niet.

Daarvoor moet je rekening houden met de weg waarop, en omstandigheden waarin je rijdt. Je neemt als persoon (grotendeels onbewust) veel factoren mee in je keuzes in het verkeer. Voordat je van rijbaan wisselt bijvoorbeeld, heb je eerst al bepaald dat je niet op de huidige baan wilt rijden. Vervolgens kijk je of er auto’s op de andere baan rijden, schat je in hoe hard zij rijden en stem je jouw snelheid daarop af. Wanneer je hebt ingeschat dat het “veilig” is maak je de stuurbeweging naar de nieuwe rijbaan. Hoe drukker de weg, lastiger de weersomstandigheden en/of hoe hoger je snelheid, hoe complexer deze actie is.

In het verkeer gebruiken we bovendien al veel openbare data. We stemmen onze reis standaard af op de verkeerssituatie op onze route: onze verkeersapps geven ons omleidingen bij verkeersongevallen of wegwerkzaamheden vertellen ons waar de files, obstakels of flitspalen staan.

En jouw organisatie?

Stel nu jouw organisatie, team of bedrijf voor als die auto: heb jij continue inzicht of je op de juiste rijbaan zit? Hoe had jouw concullega’s rijden? Welke afslagen jouw klanten nemen? Waar de flitsers staan? Of er files zijn op de weg naar jouw bestemming?

Als jij 100 km/h rijdt, maar jouw concurrenten rijden 130… Of collega-gemeenten hebben vier afritten geleden de afslag al genomen naar automatisering, maar jij als gemeente doet veel nog steeds analoog…. Dan loop je al snel achter de feiten aan. Zeker als je het niet in de gaten hebt.

En daarom is open data belangrijk voor íedere organisatie.

lEES MEER

Lees ook onze andere artikelen

Nieuws

De pilot Kamervragen gaat van start!

Met een aantal Ministeries en directies starten we op 7 en 14 maart de pilot Kamervragen. We onderzoeken hoe we ambtenaren kunnen ondersteunen bij het beantwoorden van Kamervragen door de inzet van Codi, de kunstmatige intelligentie speciaal ontwikkeld voor de overheid en politiek.

Lees verder »
Nieuws

Fijne feestdagen!

Het einde van het jaar is in zicht en ook dit jaar sluiten we onze deuren voor een weekje. En zoals je misschien opmerkt, heeft Codi daar veel zin in 😉. We willen al onze relaties hierbij bedanken voor het vertrouwen en de fijne samenwerking dit jaar!

Lees verder »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief pilot Kamervragen

Niet actief meedoen, maar wel graag op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We houden je actief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de pilot.

Whitepaper pilot Kamervragen

We starten binnenkort met verschillende Ministeries aan een pilot met Codi voor het beantwoorden van Kamervragen. Download vrijblijvend onze whitepaper hierover.

Vraag een gratis proefabonnement aan

Codi eerst in de praktijk ervaren? Probeer Codi 14 dagen vrijblijvend en gratis! Na registratie nemen wij zo snel mogelijk contact op om je account te activeren.

Maak kennis
met ons!

Wij vertellen u onder een (digitale) kop koffie graag meer over ons. En zijn natuurlijk benieuwd naar jouw verhaal.