Op vrijdag 23 april ontvingen wij het bericht dat wij de innovatiechallenge ‘Zoektool Kamervragen’ van het Startup in Residence programma gewonnen hebben. Wij mogen onze oplossing voor het beter, sneller en consistenter beantwoorden van Kamervragen daarom ontwikkelen en piloten bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De challenge was onderdeel van alweer de derde ronde van het SiR programma, waar in totaal 14 challenges zijn uitgeschreven.
Een spannend traject
Op 1 maart 2021 dienden wij onze eerste offerte voor deze opdracht in. Later in maart hoorden wij dat wij bij de top 3 van beste inschrijvingen behoorden. Dat betekende dat wij een videopitch op YouTube mochten indienen en onze offerte konden toelichten aan de jury. Op basis van hun feedback, dienden wij op 8 april onze aangepaste offerte in. Na een lange, spannende twee weken wachten hoorden wij op 23 april dat wij de beste inschrijving hebben gedaan. Alleen het offertetraject was al ontzettend spannend, leerzaam en tof!
En nu mogen we het gaan waarmaken!
Onze handen jeuken om met dit vraagstuk aan de slag te gaan. Met alle ontwikkelingen rondom een open en transparante overheid, kan het ook bijna niet actueler.
De door ons voorgestelde oplossing: alle gepubliceerde Kamervragen én antwoorden met ons data intelligence platform Heptagon te verzamelen, structureren, en analyseren en beschikbaar te stellen aan een gebruiksvriendelijke webapplicatie. Daarnaast koppelen we al deze informatie aan andere overheidspublicaties, nieuwsartikelen en/of onderzoeken. Hiermee kunnen parlementair coördinatoren en beleidsmedewerkers straks optimaal gebruik maken van de beschikbare openbare data om Kamervragen te beantwoorden en in bredere zin beleidsinformatie te doorzoeken, monitoren en analyseren.
Waardecreatie met openbare overheidsdata
Wij vinden dit een perfect voorbeeld van waardecreatie met openbare data en hiermee dragen wij bij aan onze missie: openbare data toegankelijk te maken voor íedere organisatie, zo ook de (Rijks)overheid.